Avem PSD plus PNL plus PC, adica USL. Mai avem PDL plus UDMR, adica PDL si UDMR.

Acu vreo 7-8 ani, USL ar fi avut de pierdut cateva mandate, pentru ca alianta, in mod normal, va intruni mai putine voturi decat ar intruni cele trei partide separat. Deci cat au ei de pierdut? 5%? 7%? Oricat ar fi, e un procent destul de mare. Dar pe care USL isi permite sa-l piarda.

Diferenta e ca alegerile nu se vor desfasura cum s-ar fi desfasurat acu’ 8 ani. Daca mergem la vot pe acelasi sistem ca data trecuta, procentele lipsa ale USL nici macar nu vor conta. Aruncati un ochi aici si o sa vedeti in cat de multe colegii PSD+PNL+PC(adica USL) au obtinut peste 50%. Conform sistemului actual de vot, candidatii care obtin peste 50% in colegiile uninominale, devin automat deputati sau senatori. In felul acesta, USL isi va acoperi procentele lipsa, ba chiar va avea mai multi parlamentari decat procente.

Ce legatura au toate astea cu titlul? Pai, PDL s-a dovedit pana acum a fi no.1 in materie de furat voturi. Ei au facut de rusine metodele traditionale cu autocarul sau mita electorala si au dus acest sistem de ciordeala la un alt nivel, au perfectionat aceasta masina de furat voturi.

Ce optiuni au ei acum?  Sa se lase pagubasi sau sa schimbe sistemul electoral. Pagubasi nu cred ca se vor lasa, asa cum ne-au demonstrat si pana acum, deci ramanem cu cea de-a doua varianta: schimbarea sistemului electoral. Deci daca masina asta de ciordeli functioneaza asa cum cred, in curand tabara portocalie va gasi destule motive pentru care sistemul actual ar trebui schimbat, desi pana acum  functiona perfect!