Ce au in comun Dan Voiculescu, Theodor Stolojan, Ilie Serbanescu, Stelian Tanase, Eugen Andreescu, Cezar Mereuta? Sunt autorii unei carti editate in 1999, care se numeste “Lupta cu noi insine: Romania: 1989 – 1999”. Nimic iesit din comun pana aici. Cartea, practic, aniverseaza 10 ani de la revolutie, facand o trecere in revista a evolutiei situatei economice si politice a Romaniei post-decembriste. Nu vreau sa fac reclama cartii, desi merita citita, vreau doar sa fac antireclama unuia dintre autori: Theodor Stolojan. Nu vreau sa ii fac antireclama pentru ca imi este profund antipatic si pentru ca ma scoate din sarite de fiecare data cand apare la televizor vorbind fara sa isi miste dintii inclestati, probabil din cauza varstei ori a unei balbaieli pe care cauta sa o mascheze astfel. Nu vreau sa ii fac antireclama nici pentru ca in 2004 ne-a tras-o cu Basescu, nu vreau sa ii fac antireclama nici macar pentru ca era sa bage in colaps Republica Moldova pe vremea cand era la Banca Mondiala.

Altceva m-a deranjat. Un lucru care scoate la iveala, in continuare, caracterul infect, pedelist as spune.  Oamenii au participat benevol la scrierea cartii, fiecare cu cateva capitole. In afara de unul… Theodor Stolojan. Draga Stolo a cerut pentru cele cateva pagini (spun cateva pentru ca nu s-a omorat cu scrisul) pe care le-a scris 10.000 de coco. In 1999. Asta inseamna si acum, insemna si atunci, o galagie de bani, sau oricum foarte multi, pentru patru capitole in care faci o scurta istorie a societatilor de stat, a privatizarii acestora si explici rolul statului in economie; mai ales in conditiile in care jumatate din ceea ce ai scris are nevoie de note de subsol care fac trimiterea catre publicatii de specialitate. Asta i-a cam suparat pe ceilalti autori (sau cel putin pe unul din ei – care-a livrat informatia, ofticat, la o bere), care au muncit benevol la scrierea cartii, desi nu ar fi refuzat o suma, chiar si mai mica, pentru expertiza oferita…

Ca sa facem o comparatie, de pe site-ul regielive.ro se poate descarca un document de 41 de pagini, cu titlul “Rolul Statului in Economie”(acelasi subiect il are unul din capitolele scrise de Stolojan) pentru doar 4 puncte; asta inseamna exact un dolar. Probabil ca din punct de vedere calitativ nu se pot compara (desi lucrarea de pe regielive.ro este mult mai detaliata), dar nu cred ca diferenta dintre ele este de 9999 dolari.

Sa-ti fie rusine, draga Stolo!

Reclame